УЗД, КТ і МРТ діагностика в урології

Радіологічні методи діагностики займають провідні позиції у виявленні й діагностиці практично всіх захворювань сечостатевої системи. Вони дають можливість оцінити функцію сечовивідної системи, виявити аномалії, ідентифікувати патологічні процеси, локалізувати конкременти, діагностувати злоякісні та доброякісні процеси тощо.

До групи радіологічних методів, що використовуються для виявлення патології сечостатевої системи, належать:

У більшості медичних центрів діагностичне обстеження урологічних пацієнтів починають з ультразвукового сканування. Це пояснюється відносною дешевизною метода, зручністю, доступністю, відсутністю іонізаційного навантаження. Ультразвукове сканування може бути комплексним або концентруватися на окремих органах (УЗД сечового міхура, УЗД передміхурової залози тощо). Також обстеження може проводитися через зовнішні покриви і м’язи чи через природні отвори (трансректальне й трансвагінальне УЗД). В урологічних центрах дослідження проводяться датчиками спеціальної форми.

До найбільш поширених типів обстежень належать:

  • Ультразвукове обстеження нирок, наднирників і верхніх сечовивідних шляхів. Це обстеження не потребує особливої підготовки пацієнта. За 1-2 дні пацієнт повинен виключити зі свого раціону продукти, що сприяють підвищеному утворенню газів. Оскільки ультразвукове випромінювання не проходить через повітряне середовище. УЗД нирок показує відмінні результати в діагностиці сечокам’яної хвороби, онкологічних захворювань, а також запальних процесів.
  • Ультразвукове обстеження сечового міхура. Сканування проводиться на повний сечовий міхур, тому за 2-3 години перед процедурою пацієнт повинен утриматись від сечовипускання або за 1 годину пацієнт повинен випити 1 літр води і не мочиться. Обстеження проводиться в горизонтальному положенні через стінку черева.
  • Ультразвукове обстеження передміхурової залози. Сканування проводиться через черевну стінку або через пряму кишку. Під час обстеження проводиться оцінка розміру, форми залози, а також однорідність структури. При необхідності проводиться гістологічний забір зразків під контролем ультразвуку.

Рентгенівські методи обстеження в урології на сьогодні застосовуються меншою мірою. Традиційне рентгенівське обстеження поступово заміщає комп’ютерна томографія. Але в арсеналі урологів залишається оглядова рентгенограма черевної порожнини, рентгенівські обстеження зі застосуванням контрастних речовин (ретроградна пієлографія, урографія тощо).

Комп’ютерна томографія нирок і сечовивідної системи вважається найефективнішою методикою обстеження в урології. Пацієнт не потребує особливої підготовки. Сканування дає змогу отримати комплексну картину стану системи. І КТ залишається пріоритетним методом в обстеженні новоутворень наднирників.

МРТ томографія в урології найчастіше застосовується в якості уточнюючого метода – для більш детального обстеження м’яких тканин нирок, передміхурової залози, сечового міхура тощо. Підготовка до МРТ сечостатевої системи без контраста – стандартна: виключення їжі багатої на клітковину і спиртних напоїв за добу. Обстеження проводиться натщесерце. МРТ з контрастними речовинами потребує здачі аналізів крові на біохімічні показники.

Оснащення радіологічного відділення медичного центра «Клініка Нова» дозволяє проводити комплексну оцінку й діагностику захворювань сечовивідної системи. Сучасний УЗД-апарат, КТ- і МРТ-томографи нового покоління, досвідчені лікарі дають можливість поставити точний діагноз в найкоротший час і негайно почати лікування.