Цукровий діабет

Цукровий діабет - складне підступне багатолике захворювання, яке супроводжується високим рівнем вуглецю (цукру) в крові. Цукор використовується організмом як основне джерело енергії, але постійно підвищений рівень цього вуглеводу призводить до серйозних ускладнень з боку всіх органів і систем.

Патологія постійно прогресує і якщо діабет не лікувати, то він перетікає в більш важку форму. Діабет є фактором ризику розвитку таких грізних ускладнень з боку серцево-судинної системи, як інфаркт, інсульт, з боку нирок - нефропатія, ниркова недостатність і багато іншого.

У клінічній практиці найбільш часто зустрічаються цукровий діабет 1 і 2 типу. В основі цукрового діабету 1 типу лежить нестача інсуліну в результаті нездатності організму його виробляти по тій або іншій причині.

Діабет літніх або діабет 2 типу більш поширений і виникає при надмірній потреби організму в інсуліні, відносна інсулінова недостатність. Якщо в першому випадку причиною захворювання служать генетичні порушення, системні патології, то в другому - неправильний спосіб життя, нераціональне харчування, шкідливі звички.

Також, діабет може розвинутись на тлі іншої ендокринної патології, при прийомі деяких медикаментозних препаратів, інфекційних захворюваннях і навіть при вагітності.

Діагностика цукрового діабету не дуже складна і ставиться на підставі характерних симптомів, лабораторних аналізів крові і сечі.

Необхідно терміново звернутися до лікаря ендокринолога при поганому загоєнні ран, сухості в роті, підвищеному виділенні сечі, множинні гнійничкові ураження шкіри, підвищеному апетиті, слабкості, неприємному запаху з рота.

Перший крок в лабораторній діагностиці - визначення рівня цукру в крові. Забір крові і подальше дослідження проводяться в районних поліклініках, амбулаторіях сімейного типу, медичних центрах різного профілю. Перед здачею крові необхідно строго дотримуватися наступних правил.

  •     Здавати кров необхідно натщесерце
  •     Час останнього прийому їжі не менше 8 годин.

При підвищеному рівні цукру в крові, рекомендують провести додатково 3-4 дослідження для того, щоб уникнути помилок. Згідно з існуючими критеріями, рівень цукру в крові не повинен перевищувати 6,1 ммоль / л.

Підвищений рівень цукру натще або коливання рівня цукру без видимої причини в поєднанні перерахованої симптоматикою не залишають сумнівів у діагнозі.

Розрізняють легку, середню і важку ступінь діабету. При легкому ступені діабету відзначається незначне підвищення цукру в крові і сечі, які нормалізуються при корекції способу життя і дієтою. Діабет середнього ступеня тяжкості проявляється високим рівнем цукру в крові, наявність глюкози в сечі, які не зникають при корекції харчування. Починають наростати симптоми різних ускладнень з боку сечової системи, очей, нервової і серцево-судинної систем. У цій ситуації вже необхідне призначення препаратів ін'єкційного інсуліну. Важка форма цукрового діабету проявляється - ацетоном у сечі, постійний високий рівень цукру в крові, більшу кількість ускладнень. При лікуванні цієї форми патології необхідний комплексний підхід, який включає і лікування ускладнень.

Лікування діабету постійний і тривалий процес, який неможливий без досвідченого лікаря-ендокринолога. Основні зусилля лікувального процесу спрямовані на відновлення і компенсації вуглецевого процесу. Головні показники, які дозволяють судити про ефективність вжитих заходів, служать нормалізація рівня глюкози в крові натще, дані про величину глікований гемоглобіну і рівень глюкози через дві години після їжі.

Вчасно виявлений діабет і розпочате лікування - запорука тривалої і якісного життя!