Ендодонтія. Лікування зубних каналів.

Всі зусилля сучасної стоматології націлені на максимальне збереження форми, структури, функцій природних зубів і зубних рядів. Ці тенденції дали поштовх до розвитку нової галузі – ендодичної стоматології.

Сам термін «ендодонтія» походить від грецьких слів – всередині «ендо» і зуб «донтія». Зуб людини має складну багатошарову будову. Зовнішні шари складаються з емалі й дентину, найміцніших твердих тканин в організмі людини. У внутрішній частині зуба знаходиться пульпа - м’яка сполучна тканина з нервами й кровоносними судинами. Через кореневий канал (зубний канал) пульпа сполучається з навколишніми тканинами, з усією кровоносною й нервовою системами.

Таким чином, зубний канал виступає сполучною ланкою між зубом і всім організмом. Будь-які порушення цілісності чи запальний процес у пульпі неодмінно розповсюджується на кореневий канал.

Основні причини пульпіту:

  • Карієс. Бактерії проникають до пульпи й кореневого каналу через каріозну порожнину, провокуючи запальний процес.
  • Травма. Пошкодження пульпи через травмування може призвести до запалення.
  • Неправильне лікування зуба. Пульпіт може виникнути в результаті неправильного лікування карієсу.

Симптоми запальних процесів у пульпі і кореневих каналах відомі більшості відвідувачів стоматологічних кабінетів. До них відносяться:

  • Постійний чи приступоподібний біль у зубі,
  • Біль у зубі посилюється при натисканні чи жуванні, вживанні холодної, гарячої, солодкої їжі;
  • Запалення ясна навколо пошкодженого зуба.

При появі, хоча б одного з вище перерахованих симптомів, варто одразу звернутися до стоматолога. Без спеціалізованої медичної допомоги запальний процес приведе до подальших ускладнень – абсцесу, поширенні інфекції на навколишні тканини, втраті зуба тощо.

До найбільш поширених процедур, що використовуються в ендодонтії належать:

  • лікування зубних каналів, що охоплює препарування зуба, механічну обробку каналів, іригацію і дезінфекцію каналів, пломбування каналів;
  • лікування травм і тріщин зубів, що зачіпають пульпу.

Ендодонтична стоматологія в МЦ «Клініка Нова» - Ваші природні зуби варто рятувати.