Чим КТ відрізняється від МРТ?

Пацієнти часто задають питання – Чим відрізняється МРТ від КТ? Який метод кращий, МРТ чи КТ? Який з них вірогідніший? Які протипоказання та негативні ефекти? І багато інших подібних запитань.

Перш за все слід зауважити, що метод діагностичного обстеження обирає і призначає лікуючий лікар чи вузький спеціаліст, грунтуючись на попередньому діагнозі, стану здоров’я пацієнта, наявність супутніх захворюваннях і протипоказань, багатьох інших факторах.

В цілому ж, магнітно-резонансна томографія (МРТ) і комп’ютерна томографія (КТ) – це принципово різні методи медичної діагностичної візуалізації, кожний з який має свої переваги і недоліки.

Медична візуалізація на основі комп’ютерної томографії (КТ) проводиться на основі даних отриманих за допомогою рентгенівського випромінювання. Магнітно-резонансна томографія (МРТ) базується на даних зміни в біологічних тканинах під дією сильного магнітного поля.

При комп’ютерній томографії вузький рентгенівський промінь сканує тіло пацієнта по колу. Напроти рентгенівського випромінювача розташовується система датчиків, які виловлюють сигнал і перетворюють його на електричні імпульси з наступним перетворенням в цифровий код. Комп’ютерні програми формують на моніторі зображення базуючись на ступені ослаблення рентгенівського променя.

Зображення, один зріз, формується на основі даних, що отриманих круговому оберті опромінювача. Товщина зрізу залежить від типу обстеження і технічних характеристик приладу, коливаючись від 0.06 до 0.5 мм. Відстань між зрізами  - від 5 до 10 мм.

Комп’ютерна томографія проводиться як з використанням контрастних речовин, так без них. Контрастні препарати створюються на основі сполуки йоду і призначені для приймання через рот й внутрішньовенного введення. Деякі обстеження без контрастних речовин не можливі.

Ця методика широко використовується не лише в діагностиці, але при проведенні медичних маніпуляцій – пункції, прицільна біопсія, променева терапія тощо.

МРТ обстеження базується на явищі магнітного резонансу. Коли на об’єкт, який розміщений в постійне магнітне поле, діють змінним магнітним полем, то відбувається перехід ядра атомів в інший енергетичний стан. При припиненні дії змінного поля елементарні частинки переходять в звичний стан при цьому відбувається викид енергії. Цей сигнал реєструється, обробляється і на його основі формуються тонкі зрізи в будь-якій площині.

Основним джерелом «викиду енергії» слугують атоми водню. А оскільки біологічні тканини на 90% складаються з води, тому з генерованих МРТ-сигналів можна створити чітку і детальну картину обраної анатомічної ділянки.

МРТ томографію також можна проводити з контрастними і без контрастних речовин. В основі контрастних речовин сполуки, що посилюють магнітну активність біологічних тканин. Медичні маніпуляції під контролем МРТ практично не проводяться, оскільки постійне магнітне поле високої напруги не дозволяє використовувати будь-які металічні інструменти.

Фізичні принципи отримання КТ і МРТ зображення диктує і сферу застосування. На МРТ томограмах краще, чим КТ зображені, відображаються м’язи, хрящова і жирова тканини тощо. Крім того, МРТ томографія дозволяє вивчати судинну систему без введення контрасту.

Для наочного прикладу візьмемо випадки, коли призначають МРТ суглобів, а коли КТ суглобів. Рентгенівське обстеження суглобів, включаючи КТ, залишається пріоритетним методом в діагностиці захворювань опорно-рухового апарату.

Магнітно-резонансна томографія дає можливість детально вивчати структуру та патологічні зміни хрящової тканини, сухожилків, фасції м’язів й інших елементів м’яких тканин опорно-рухового апарату.
Кожний метод діагностичної медичної візуалізації має свої переваги і недоліки, але ЛИШЕ ЛІКАР ВИЗНАЧАЄ ВИД ОБСТЕЖЕННЯ.

Радіологічне діагностичне відділення «Клініка Нова» оснащене сучасними томографами для проведення обстеження методами магнітного резонансу і комп’ютерної томографії – МРТ томограф Magnetom Amira (Siemens) 1.5 Тесла, КТ томограф Insitum на 32 зрізи.  Досвідчені радіологи проведуть обстеження і дадуть опис в той же день.

Магнітно-резонансна томографія  & Комп’ютерна томографія – сучасний рівень діагностики в «Клініка Нова»